Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přípravka - lano

16. 2. 2012

 

BAREVNÝ VOLEJBAL

Kdo se trochu zajímá o mužské volejbalové dění ví, že počty aktivních hráčů dlouhodobě klesají a naopak, průměrný věk volejbalistů povážlivě roste. Najít například v Krajských přeborech mančaft, jehož věkový průměr by byl kolem 26 let je dost obtížné. Není výjimkou, že základ družstva tvoří čtyřicátníci a padesátiletý hráč již není v soutěži exotem, ale téměř nutností, aby bylo na place vůbec 6 pinkálků.

Dle pamětníků hrálo v okrese Rychnov nad Kněžnou  před 30 lety 15 družstev starších žáků. (Chleny, Skuhrov, Třebešov, Černikovice, Vamberk......) Dnes je tady jediné (VK Sport RK) a za nejbližším soupeřem jezdí kluci až do Hradce Králové. S mladšími kluky se piplají již jen v Kvasinách (Erben) a Týništi (Jenčíková).

Ve snaze zastavit tento úpadek rozjel volejbalový svaz program tzv. „Barevný volejbal“. Zpočátku trochu tajemná akce nabrala nečekaný vítr. Ve druhém roce existence se v systému turnajů ve čtyřech kategoriích – různých formách volejbalu, od přehazky až po upravený minivolejbal jen v Královehradeckém kraji zúčastnilo 92!!!  dívčích a chlapeckých družstev.

Volejbal není na učení jednoduchý sport, ale takto upravená hra je vhodná pro děti od 1. třídy a bylo by fajn, kdyby ji tělocvikáři zařadili do svých hodin. Někde se tak již děje (Opočno-Šmídová), což je bezva. Nikde není psáno, že je nutné vychovávat pouze budoucí volejbalisty, ale kdo se pohybuje ve školství vidí, jak přibývá dětí, které nejsou schopné chytit balón, udělat kotrmelec a nebo třeba jen dřep. Tohle by mohla být jedna ze zábavných forem, jak dostat děti od počítačů k pohybu.

Přestože v těchto kategoriích se jedná především o zábavu, jsou výsledky jednotlivých turnajů započítávány a nejlepší družstva ve svých kategoriích se za odměnu podívají na utkání Evropské ligy žen v Brně. Z družstva VK Sport RK si v kategorii žlutého volejbalu vybojovala postup dvojice David Váňa a Michal Čermák. Dík za tento úspěch patří trenérům přípravky Zdeňce Maixnerové, Míše Reslové a Honzovi Moravcovi.

 

pic_0184.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář